Kjønnssykdommer

Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI), eller kjønnssykdommer, overføres fra en seksuell partner til en annen via ubeskyttet sex (vaginalsex, analsex og oralsex). Det finnes en rekke forskjellige infeksjoner som alle har sine behandlinger.

Mange mennesker går gjennom livet uten å innse at de har en kjønnssykdom. For å hindre helseplager, og hindre spredning av infeksjonen, er det viktig å ta regelmessige tester. Den gode nyheten er at de fleste kjønnssykdommer lar seg behandle. Det aller beste er å søke hjelp så raskt som mulig i stedet for å håndtere senere komplikasjoner.

Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)

I den medisinske verden er kjønnssykdommer delt inn i virale, parasittiske og bakterielle infeksjoner. Klamydia, gonoré og syfilis er vanlige bakterielle kjønnssykdommer, mens genital herpes, kjønnsvorter og hiv er alle forårsaket av virus. Parasittiske kjønnssykdommer inkluderer trichomoniasis, kjønnshår lus, eller ploschitsy, og skabb. Hver og en har sine egne særtrekk.

I Norge blir i gjennomsnitt 60 mennesker smittet med klamydia hver dag. 2 av 10 nordmenn har, eller har hatt, en kjønnssykdom og er dermed det landet i norden med flest rapporterte kjønnssykdommer. Dette skyldes mangel på merkbare symptomer, utbredt ubeskyttet sex og motvilje mot å søke behandling.

Liste over kjønnssykdommer

Klamydia

Klamydia er en av de vanligste seksuelt overførbare sykdommene i Norge, og i gjennomsnitt får 60 personer denne kjønnssykdommen hver dag.

I Troms kommune har ca. 770 personer per 100.000 innbyggere har eller har hatt klamydia. På andre plass ligger Oslo, med Finnmark kommune på tredje plass hvor det er anslått at ca. 710 personer per 100.000 innbyggere har eller har hatt klamydia. De fleste mennesker viser ingen symptomer, men noen kan oppleve smerter ved vannlating, utflod fra penis eller ømme testikler.

For å diagnostisere klamydia vil du enten bli bedt om å ta en urinprøve eller en prøve kan tas med vattpinne av kjønnsorganene. Klamydia er lett å behandle med en kort antibiotikakur, men kan føre til alvorlige helseproblemer, som for eksempel infertilitet, dersom du ikke søker hjelp.

Kjønnsvorter

Illustrering av papillomavirus

Kjønnsvorter manifester seg som små vekster eller klumper på kjønnsorganene eller anal området og er forårsaket av human papilloma virus (HPV). Som oftest er disse smertefrie, men kan bli kløende og rød, med sporadisk blødning. Du kan få en kjønnssykdom som kjønnsvorter selv uten penetrering så det er viktig å bli testet. Kjønnsvorter kan smittes ved hudkontakt, og kan smittes selv ved bruk av kondom. Dersom du har fått human papilloma viruset, vil du oppleve å få kjønnsvorter, eller kondolymer, i enkelte perioder. Human papilloma viruset vil aldri gå vekk, men kondolymene kan behandles når de oppstår.

Tilgjengelige behandlinger for kjønnsvorter er:

Genital herpes

En annen viral infeksjon er genital herpes som er forårsaket av herpes simplex virus (HSV). Dette er det samme viruset som er ansvarlig for forkjølelsessår, eller munnsår. Genital herpes, eller herpes genitalia, er også referert til som herpes type 2. HSV type 1 er forkjølelsessår, og kalles Herpes Labialis.Illustrasjon av oppbygging av Herpes Simplex Virus (HSV)

Dersom du blir smittet, vil symptomer som smertefulle blemmer og sår vanligvis utvikle seg i løpet av få dager. Det kan også være smertefullt å urinere. Det verste med genital herpes er at det kan gjenta seg selv etter at du har gjennomgått behandling. Viruset vil være inaktiv i lange perioder av gangen, men du kan oppleve at sår og blemmer vil utvikle seg igjen senere.

Genital herpes er uhelbredelig, men du kan kontrollere symptomene med antivirale medisiner. Herpes genitalis kan kontrolleres med:

Gonoré

Gonoré går uoppdaget hos 10% av menn, men de andre 90% vil oppleve smertefull vannlating eller en uvanlig utflod fra penis. Du kan også oppleve at testiklene blir smertefulle.

Hvis du ikke får behandling, kan gonoré føre til infertilitet. Den gode nyheten er at gonoré er lett å behandle med antibiotika.

Syfilis

Syfilis kan virke relativt harmløs i begynnelsen, med et liten sår på kjønnsorganene eller i nærheten av munnen. Den andre fasen derimot er ikke like mild, med influensalignende symptomer og flekkvis håravfall, før du er inne i et tredje stadium av infeksjon, noen ganger år senere, som kan føre til lammelser, hjerteproblemer og blindhet.

Diagnosering av syfilis kan gjøres ved hjelp av en blodprøve og symptomer på stadium to og tre kan forebygges ved hjelp av antibiotika. Dersom du oppdager det tidlig, er syfilis lett å behandle, og vil ikke føre til noen store problemer.

Humant immunsviktvirus (HIV)

Som den kjønnssykdommen med bredeste mediedekning, bærer HIV et stigma i det moderne samfunn. Det er lett å bli smittet av HIV ved ubeskyttet sex eller ved kontakt med infisert blod, for eksempel deling av infisert sprøyter.

I en tidlig fase av HIV vil man vanligvis være symptomfri, men i senere stadier kan det føre til AIDS. En rask blodprøve vil kunne fortelle deg om du er infisert. Det er fortsatt ingen kur for HIV, men du kan klare å håndtere symptomer ved hjelp av medisiner.

Trichomonas-infeksjon

Denne kjønnssykdommen er forårsaket av en liten parasitt som overføres gjennom sex. Det kan være vanskelig å diagnostisere uten en urinprøve eller en vattpinne.

Menn som pådrar seg infeksjonen kan lide smertefull vannlating, utflod eller hoven forhud, men de aller fleste vil ikke merke noen symptomer. Noen ganger kjent som “trich” og kan behandles med antibiotika.

Flatlus

Flatlus, eller kjønnshår lus, overføres ved seksuell eller tett kontakt. De kan leve i kjønnshår, armhulehår samt skjeggvekst, og det kan gå uker etter smitte før du legger merke til kløe. Du kan behandle kjønnshår lus ved hjelp av spesielle kremer og sjampo.

Skabb

Denne infeksjonen kan høres ut som noe fra middelalderen, men den er fortsatt i live i dag. Skabb er forårsaket av midd som går inn i huden, og forårsaker intens kløe.

Du trenger ikke nødvendigvis å ha sex for å få skabb, da det kan overføres gjennom tett kroppskontakt. Dersom du skulle få skabb finnes det både kremer og sjampoer som vil rydde opp i infeksjonen.

Typiske symptomer på en kjønnssykdom

De fleste mennesker som er infisert med en seksuelt overførbar infeksjon viser ikke symptomer. Dette gjør at regelmessig testing desto er viktigere.

Dersom du opplever smerte når du tisser, kløende kjønnsorganer, blemmer, sår eller klumper på kjønnsorganer eller anus, eller svartkrutt / små hvite prikker i undertøyet ditt, bør du bli testet. Andre vanlige  symptomer på kjønnssykdommer hos menn inkluderer unormal utflod fra penis og betennelse i urinrøret.

Det er viktig å huske at kjønnssykdommer kan føre til symptomer rundt munnen, anus og hud. For eksempel er det mulig å få kjønnsvorter rundt anus, og syfilis kan forårsake sår rundt munnen. Hvis du merker noen av disse symptomene, ta en kjønnssykdom test. Hvis du ikke har noen symptomer, bør du likevel ta tester med jevne mellomrom for å være sikker på at du ikke er smittet.

Hvordan kan jeg vite om jeg har en kjønnssykdom?

Som nevnt tidligere er det lite sannsynlig at du vil vite at om du har en kjønnssykdom med mindre du blir testet. De fleste av infeksjonene er symptomfri og noen symptomer kan forveksles med andre sykdommer.

Igjen gjør dette at regelmessig testing er utrolig viktig. Det er ingenting galt med å ta forholdsregler, selv om du ikke deltar i ubeskyttet sex. Noen kjønnssykdommer kan overføres selv uten å ha samleie, og for din egen helse er det best å være helt sikker. Regelmessig testing vil tillate deg å få passende behandling dersom du skulle få en infeksjon og kan spare deg fra å måtte ha pinligesamtaler med dine siste seksualpartnere.

Hindre kjønnssykdommer – praktiser sikker sex

Selv om noen infeksjoner kan overføres selv når du bruker kondom, er det den beste måten å forebygge de fleste kjønnssykdommer. Hvis du er bekymret for kostnadene av kondomer, vil din lokale helsestasjonen gi deg noen gratis. Bortsett fra kondomer er den beste måten å hindre spredning av seksuelt overførbare sykdommer gjennom testing. Dersom alle gikk til regelmessige tester og fikk rettidig behandling, ville det være mindre risiko for å få en infeksjon i første omgang.

Test deg på helsestasjon eller hos fastlege

Du skal ikke bekymre deg over å ta en test for kjønnssykdommer. Det er lett og konfidensiell å besøke din lokale helsestasjon eller din fastlege. Enten kan du gjøre en avtale på din nærmeste helestasjon eller legekontor, eller du kan møte opp til en bestemt tid av uken der helsestasjonen er åpen for testing.

Når du besøker en helsestasjon eller et legekontor vil du bli bedt om å oppgi navn og ulike kontaktdetaljer. Ditt besøk er helt konfidensielt, men du trenger ikke å bruke ditt virkelige navn hvis du ikke føler for det. Derimot er det viktig å gi de riktige kontaktopplysninger, ettersom noen testresultater må bli sendt hjem til deg etter analyse.

Når du er hos lege eller sykepleier, vil de spørre deg en rekke spørsmål. Disse kan omfatte spørsmål om når du sist gang hadde sex, om du har hatt ubeskyttet sex, om du har symptomer og hvorfor du tror du kan ha en kjønnssykdom. Etter denne samtalen vil du bli bedt om å ta noen tester. Det kan være enten en urinprøve, en blodprøve, en vattpinne prøve fra urinrøret eller en gynekologisk undersøkelse. Du vil så motta svar på dine prøver, og om de skulle vise seg å være positive, vil du bli bedt om å komme tilbake for å starte en behandling.

Menn som har sex med menn rådes til å ta en SOI test hver 3. måned hvis de har hatt ubeskyttet sex med en ny eller tilfeldig partner. Menn under 25 år bør ta årlige SOI tester, eller når de bytter til en ny seksuell partner. I tilfelle av en positiv test blir du oppfordret til å fortelle dine siste partnere om dette, slik at de kan søke behandling, ettersom dette bidrar til å forebygge at infeksjoner sprer seg.

Ofte stilte spørsmål om kjønssykdommer

Hvor lang tid varer en behandling?

Det finnes ingen standard lengde av behandling fordi hver kjønnssykdom er forskjellig. Noen vil bli borte etter engangsbehandling, mens andre vil ta en uke eller mer. Enkelte kjønnssykdommer, slik som kjønnsvorter og genital herpes, som er forårsaket av virus, vil aldri bli helt borte fra kroppen. Men utbrudd kan kontrolleres ved bruk av medisinsk behandling.

Kan jeg fortsatt ha en kjønnssykdom fra flere år tilbake?

Dersom du ikke har tatt en SOI test siden sist du hadde ubeskyttet sex, er det mulig at du har en infeksjon fra flere år tilbake. Noen kjønnssykdommer er symptomfri og det er ingen måte å vite at du har en med mindre du blir testet.

Kan kjønnssykdommer forårsake helseproblemer senere i livet?

En infeksjon vil ikke føre til fremtidige problemer dersom den blir behandlet raskt. Imidlertid kan visse kjønnssykdommer føre til alvorlige komplikasjoner. Klamydia og gonoré kan både føre til ufruktbarhet dersom du går ubehandlet, mens syfilis kan føre til lammelser og blindhet.

Hvordan få behandling for kjønnssykdommer?

I Norge er det mest vanlige å bli testet for seksuelt overførbare sykdommer enten på et fastlegekontor, helsestasjonen for ungdom eller studenthelsetjenesten. Dersom en test kommer tilbake positiv, vil du få en resept på den aktuelle medisinen for å behandle infeksjonen.

Klamydia behandles vanligvis ved hjelp av antibiotika, for eksempel azithromycin eller Doxycycline. Førstnevnte er en engangs medisin, mens sistnevnte må tas i en uke.

Genital herpes blir behandlet ved hjelp av antivirale tabletter som Aciclovir, Famciclovir eller Valaciclovir. Du må ta Aciclovir fem ganger om dagen i fem dager for å stoppe eventuelle nye sår og blemmer.

Pasienter som er diagnostisert med kjønnsvorter vil bli tilbudt to typer behandling dersom de har synlige vorter. Den første er en krem, for eksempel Warticon, og den andre er fysisk fjerning ved hjelp av kryoterapi og andre metoder.

Disse behandlingene kan også fås fra et nettapotek etter at du har fått en diagnose fra en registrert lege. Dine medisiner kan da kjøpes etter å ha fullført en enkel konsultasjon via internett. Denne fremgangsmåte for å oppnå behandling er betydelig hurtigere og meget effektiv. Å ta ansvar for din seksuelle helse er lett, og kan spare deg for alvorlige sorger i fremtiden. Hvis det er lenge siden du sist ble testet, eller nylig har hatt ubeskyttet sex, gjør du deg selv en stor tjeneste ved å få dette gjort raskest mulig.

Kilder

gov.uk
fpa.org.uk
nhs.uk
nhs.uk
brook.org.uk
healthline.com